Dag 678 – Wat betekent liefde voor jou?

Hart

Het woord en de ervaring van liefde is op vele manieren misbruikt door ons mensen. Het overweldigende positieve gevoel dat we als ‘ware liefde’ omschrijven; is dit ook werkelijk wat we denken dat het is?

We tonen onze zorgzaamheid en genegenheid voor elkaar ieder op verschillende wijze; in kleine handelingen, door er gewoon te zijn voor een ander, in grotere zaken waar een daad van ondersteuning nodig is. Hierin zie ik aspecten van liefde die werkelijk en gegrond zijn. Echter het werkelijk ‘houden van’ en iemand leren kennen en ondersteunen en mee zien met elkaar, dit is toch iets waarvan ik kan zeggen, dit hebben we niet of nauwelijks geleerd. Dit maakt dat onze toepassing onvolledig is en niet toereikend.

We hebben niet geleerd elkaar in gelijkheid te benaderen, vanuit een punt van zelfverantwoordelijkheid. Zelfverantwoordelijkheid betekent dat we de gedachten, gevoelens en emoties die we over of voor een ander hebben, zien voor wat het zijn: gedachten, gevoelens en emoties die weinig tot niets over die ander zeggen en veel tot alles over onszelf. Dus is het iets om voor onszelf te onderzoeken en verantwoordelijkheid voor te nemen. En dit verantwoordelijkheid nemen hiervoor, dat is de eerste stap naar werkelijke, gegronde en voortdurende liefde. Het is het grootste geschenk dat we onszelf en elkaar kunnen geven.

Om hiertoe te komen merk ik dat het nodig is om alle ervaringen die we in eerste instantie gekoppeld hebben aan het woord liefde, los te laten. Het loslaten houdt praktisch in dat we zien in onszelf waar we niet oprecht waren, waar we ons hebben laten leiden (lijden!) door gedachten, gevoelens en emoties over onszelf en/of een ander; dat we vervolgens onszelf hiervoor vergeven en in deze toepassing van zelfvergeving, nemen we verantwoordelijkheid voor onszelf. Van hieruit opent dan de mogelijkheid om onszelf te corrigeren en zowel onszelf als elkaar, in gelijkheid te benaderen.

Uit ervaring kan ik hier spreken dat dit proces een doorwandelen en loslaten inhoudt van alle illusies die we hebben aangenomen, geaccepteerd en toegestaan binnenin onszelf ten aanzien van het woord – en de ervaring van liefde. Het doorwandelen gebeurt feitelijk als consequentie, als een wandelen door de (gemanifesteerde) ervaringen heen in fysieke realiteit, om onszelf te leren kennen, om onszelf te leren zien in wie en wat we dachten dat liefde inhield en vervolgens zal hetgeen dat we dachten en geloofden, ophouden te bestaan. Dit kan bijvoorbeeld inhouden dat een relatie ophoudt te bestaan of een vriendschap of een bepaalde plek waaraan we waarde hadden gehecht.

Het kan ook betekenen dat de relatie blijft, echter dat binnen deze relatie, de schellen van onze ogen vallen en we langzaam zien dat de ervaring van liefde van en voor onszelf en van en voor een ander, op een aantal of op vele vlakken niet geleefd is en dat we daden toestaan of hebben toegestaan, die niet van werkelijke liefde, die niet van gelijkheid getuigen. Oftewel, die hebben plaats gevonden vanuit eigenbelang en waarin we een ander (of juist onszelf) niet of onvoldoende in overweging hebben genomen.

Het proces van zelfvergeving is hierin een grote ondersteuning omdat het ondersteunt om niet te vervallen in zelfoordeel en schuldgevoelens bijvoorbeeld, of in ervaringen van onbegrip en zelfs wraak. Het ondersteunt om in begrip te komen en staan met en als onszelf en hiervandaan, in begrip van wat een ander tot iets gedreven heeft. En vanuit dit standpunt van begrip, zijn we in staat om beslissingen te nemen die onszelf en een ander ondersteunen, die zoals we dan zeggen ‘het beste zijn voor onszelf en/als een ander’, wat betekent dat het zowel voor onszelf, als voor de ander, en hier vandaan, voor het leven algemeen, het beste is. Als een overweging van alle aspecten en betrokkenen, in gelijkheid benaderd.

Het proces van zelfvergeving zal ondersteunen om sneller door de gemanifesteerde consequenties heen te wandelen en uiteindelijk stellen we onszelf hier in staat om het creëren van nieuwe consequenties te voorkomen. Omdat we hebben gezien, gerealiseerd en begrepen hoe en waarom we iets gedaan of juist niet gedaan hebben en we onszelf hiervoor vergeven hebben en de beslissing genomen om het voortaan anders te doen en dit ook werkelijk te doen. Zodat er uiteindelijk en werkelijk verandering kan en zal plaatsvinden.

Liefde. Het is één van de meest beschreven en besproken onderwerpen en het is nodig dat we hierin tot helderheid komen voor onszelf. Zodat we onszelf, een ander, het leven in en om ons heen niet langer compromitteren ‘in de naam van liefde’.

mos als bodembedekker

Definieer het woord ‘Liefde’

Liefde als Expressie van Leven

Het Ontwerp van Liefde

Liefde als bewustzijn

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s